Арганово масло

       Аргановото масло се добива от костилката на плода на арганово дърво (argania spinosa) растящо в юго-западната част на Мароко. Живее 150 – 200 години. На височина достига до 8-10 метра. Корените могат да достигнат до 30 метра дълбочина. Плодовете му са зелени и приличат на маслина, но са по-големи и закръглени. Във вътрешноста на плода има  костилка с много твърда черупка, в която има до 3 ядки.

Производството на арганово масло е много трудоемка работа. Всяка костилка трябва да бъде счупена за да се извадят ядките. Местните производители казват че за производството на 1 литър арганово масло са необходими 20 часа.

Аргановото масло, подобно на зехтин, се използва при готвене и подправяне на салати. Вкусът леко наподобява на орех. На токоферолите и на феноловите съединения (феноли, полифеноли и фенолова киселина) се дължи антиоксидантното действие на аргановото масло.
Съдържанието на олеинова киселина прави маслото особено полезно за регулирането на холестерола. Изследвания демонстрират, че по 2 с.л. от него дневно в течение на месец могат значително да намалят нивото на холестерола в кръвта.

Недостатък на маслото от арган е, че не съдържа полиненаситената алфа-линоленова киселина, която е не по-малко важна от останалите и задължително трябва да присъства в диетата ни. Затова е добре да го допълвате например с рапично и соево олио.

Традиционна употреба
В мароканската фармакология са включени следните традиционни приложения на маслото от арган:
• За придаване обем и жизненост на косата
• За облекчаване на сухотата и сърбежа на скалпа
• За подхранване на сухата кожа
• За изглаждане на бръчките
• Против акне, екзема, варицела
• При изгаряния и напукани устни
• При хронична глухота
• Против чупливи нокти
• Срещу ревматични и артритни болки
• Стимулира и развива мозъчните функции
• Повишава концентрацията на сперматозоидите
• Предпазва от спонтанни аборти

Употреби, цитирани в научни публикации
• Стабилизира нивата на холестерола, като понижава лошия и повишава добрия
• Понижава високото кръвно налягане
• Бори се със затлъстяването, като намалява предизвикваните от глада стомашни контракции, ако се приема сутрин
• Подпомага чернодробната функция
• Неутрализира свободните радикали и предпазва съединителната тъкан
• Стимулира клетъчния обмен и подобрява междуклетъчния материал
• Противодейства на изсушаването и стареенето на кожата, като възстановява хидролипидния слой и подобрява усвояването на хранителните вещества от клетките
• Съдържа антираковото вещество скотенол

Аргановото масло особено ценно в козметиката

Голяма част от производителите на козметични продукти използват 100% натурално масло, получено по метода на студено пресоване, без оцветители, ароматизатори и консерванти. Маслото от аргания обновява, ревитализира и подхранва кожата, изглажда бръчките и предотвратява тяхната поява. Рани, изгаряния или драскотини, третирани с арганово масло, заздравяват изключително бързо. А в съчетание със зехтин и бадемово масло, на фона на високото съдържание на витамин Е и омега-6 в състава си, аргановото масло се превръща в идеалната съставка на формулата anti-age.

Кой е основният недостатък на африканското масло?

Маслото от аргания не съдържа алфа-линоленова киселина, която задължително трябва да присъства в дневното меню. Това означава, че е препоръчително маслото да се допълва с рапично и соево олио. Подобно на зехтина, маслата с богато съдържание на полиненаситени мастни киселини не трябва да бъдат подлагани на термична обработка, защото губят своите вкусови и здравословни качества. Препоръчва се аргановото масло да се съхранява в хладилник и да се употребява в кратък срок след отварянето на бутилката.

Кулинарни съвети

  • Лекият привкус на орех на аргановото масло го прави изключително подходящо средство за овкусяване на различни салати, зеленчукови супи, каши. Може да се използва и за намазване на различни меса и зеленчуци, приготвени на скара.
  • Ако смесите арганово масло с печен бадем и мед, със сигурност ще получите незаменим афродизиак.

  АРГАНИЯ крем за тяло

Обогатен крем за тяло с арганово и бадемово масло, витамин Е и провитамин B5 за ежедневна грижа за нормална, суха, повяхнала и чувствителна кожа. Успокоява, омекотява и изглажда кожата. Поддържа обновлението на клетките, действа регенериращо, овлажнява кожата. Предпазва кожата от изсушаване, неутрализира свободните радикали, предотвратява преждевременното стареене на кожата.
Свойства на активните и спомагателните компоненти:
Арганово масло
Бадемово масло

богато на неизсъхващи мастни киселини, а също и на фермента емулсин, витамин В2, белтъчни и дъбилни вещества, захар и камед
•притежава хранителни и регенериращи свойства

•ефективно омекотява и овлажнява кожата

•премахва раздразнения и възпаления

•ускорява процеса на зарастване на дребни  пукнатини и порязвания

•защитава кожата от неблагоприятното въздействие на околната среда
Пчелен восък (прополис) съдържа около 15 естествени биоактивни съединения, ароматични и минерални вещества, витамин А. По своя състав пчелния восък е близък до ред компоненти на  кожната мазнина. Осигурява не само храненето на кожата, но оказва изразено биостимулиращо и защитно действие на кожата, повишава бариерните й функции.
Пчелния восък не е токсичен, прекрасно омекотява кожата, придава й гладък и нежен вид, способства за запазването на водата в нея. Притежава антисептични и очистващи свойства.
Пантенол (провитамин В5),
подобрява кръвообращението, подхранва клетките, засилва регенерацията на тъканите и клетките, участва в процесите на обмяната, способства за възстановяването на структурата на кожата, оказва противовъзпалително действие, спомага зарастването на рани и, защитава кожата от вредното въздействие на УФ-лучите, препятства стареенето.
Витамин Е (токоферол, токоферил ацетат)
– мощен антиоксидант, подобрява храненето на кожата, стимулира кръвообращението, нормализира хидробаланса, поддържа защитата на кожата. Стимулира процесите на регенерация, предотвратява преждевременното стареене на кожата, премахва възпаления и раздразнения, способства за бързото зарастване на повърхностни рани.
Глицерин
има омекотяващи и овлажняващи свойства, повишава тонуса и еластичността на кожата. Отстранява неприятното усещане за стегната и суха кожа и я защитава от вредното въздействие на външната среда и средства на битовата химия, Свързва водата и я задържа в кожата.
Млечна киселина (натриев лактат)
– осигурява щадящо ексфолиращо действие, способства процесите на регенерация и обновление на клетките на кожата. Едновременно овлажнява кожата и е регулатор на pH, поддържа тургура на кожата.
Сукроза стеарат (полизахарид)
оказва овлажняващо и омекотяващо действие на кожата.
Пропиленгликол
– разтворител на активни добавки – притежава овлажняващи и противомикробни свойства, проводник на активни веществ в кожата.
Цетеарилов спирт
– структурообразуващ и омекотяващ компонент.
Антибактериални компоненти на основата на парабена
надеждно защитават от отрицателното въздействие на бактерии и гъбички.
Феноксиетанол
прилага се като фиксатор на аромати и антисептик.
Децил олеат
– разтворител, придава на крема добри омекотяващи свойства и осигурява висок адхезивен ефект.
Дикаприлилов етер
– устойчив на окисление наситен глицерид на кокосовото масло, дава прекрасни сензорни характеристики – усещане за мекота и гладкост на кожата без излишно омазняване.
Глицерил стеарат цитрат
– производно на палмовото и соевото масло, натурален емулгатор, омекотител, сгъстяващо и разпределящо вещество.
Хексил деканол
– емулент, стабилизатор на емулсии, структурообразуващ  и омекотяващ козметични средства. Задържа влагата, не изсушава кожата и не я прави груба.

Публикувано на Козметика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s