Отровна ли е козметиката ви ?

pois

Повечето хора не се замислят по този въпрос, когато застават пред огледалото. За жалост твърде често отговорът на този въпрос е ДА! Истината е, че никой не регулира козметичната индустрия, или това което предлага като продукти.На 29 септември 2005 Американският орган контролиращ храните и лекарствата (FDA) обявява, че не може да наложи изискване да се сложи предупреждаващ надпис на продукти, които не са одобрени като безопасни. Също така не може да изисква от компаниите продуктите да бъдат тествани дали са безопасни преди да се пуснат на пазара, дори не може да изиска изтегляне на вреден продукт от пазара. Единственото изискване, което компаниите трябва да спазват е да слагат съдържанието на етикетите на продуктите ( разбира се има ги и тези, които не слагат цялото съдържание).Тук ще опиша някои от тези вредни съставки, които водят до различни видове рак (на гърдата, яйчниците, бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, мозъка и кръвта), разрушаване на клетките, преждевременно състаряване и хормонални нарушения.

Парабени – Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben, Benzylparaben и др. (общо взето всичко в което има думичката „paraben“) са нефтени продукти, които масово се използват като консерванти в козметиката и в някои добавки за храни. Те са евтини, нямат вкус и мирис и не позволяват развалянето на продуктите. Парабенитеса стабилни неразтворими молекули, които продължават да действат и след като проникнат в тялото, като по този начин нарушават нормалната ензимна активност. Те имат способността да имитират хормони, което може да доведе до хормоналини нарушения. Все повече специалисти твърдят, че се натрупват в организма и водят до рак. Също така има опасения, че оттичането им в канализацията може да доведе до нарушаване на биологичното равновесие в много водни басейни. Срещат се в почти всеки продукт предназначен за красота и чистота (шампоани, овлажнители, пяна и гелове за бръснене, почистващи гелове и маски, кремовe, паста за зъби и др.).

Алуминий
– има вредно влияние на нарвната система и мозъка. Смята се че има връзка между алуминия и развитието на Алцхаймер. Среща се в продукти против изпотяване.

Талк – използва се в бебешки пудри, дамски пудри, либрикант за презервативи, дезодоранти, лекарства, пестициди и др. Увеличава риска от рак на яйчниците с 60% когато се използва на и около гениталиите, и с 90% когато се използва в дезодоранти. Има карциногенно действие, когато се вдиша може да причини рак на белите дробове, а при употреба върху презервативи може да доведе до безплодие при жените.
Много козметични продукти съдържат вещества, от които се получава мощната клетъчна отрова – формалдехид (невротоксин). Някои от тези вещества са: BRONOPOL, QUATERNIUM 15 , DIAZOLIDINYL UREA , IMIDAZOLIDINYL UREA, DMDM HYDANTOIN. Срещат се в шампоани, продукти за нокти, боя за коса, спрей за коса, паста за зъби, дезодоранти, парфюми, бебешки шампоани и др.

Други съставки, които са токсични и водят до рак и други тежки заболявания са

DEA, TALC,

FLUORIDE, SACCHARIN,

CRYSTALLINE SILICA,

COAL TAR DYES,

BLUE 1, GREEN 3,

PARA-PHENYLENEDIAMINE,

TEA, BRONOPOL,

PADIMATE O, PEG,

POLYSORBATE, LAURETHS,

ETHOXYLATED ALCOHOLS,

Alkylphenol Ethoxylates,

LANOLIN, ARSENIC (арсен),

LEAD (олово),

Benzophenone-3 (Bp-3),

Butyl Benzyl Phthalate,

Butylated Hydroxyanisole (BHA),

Butyl-methoxydibenzoylmethane (B-MDM),

Dibutyl Phthalate,

Diethyl Phthalate,

Homosalate (HMS),

Methyl-benzylidene Camphor (4-MBC),

Nitro Musks,

Octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA),

Octyl-methoxycinnamate (OMC),

Parabens, Polycyclic Musks,

Resorcinol

Козметичните компании твърдят, че нивото на опасни химикали в продуктите им не е достатъчно високо, за да ви навреди. Но решаващ фактор е продължителността на излагане и дори ежедневният контакт в съвсем малка доза с някои химикали може да има сериозни последици за организма – особено при децата. Въпреки, че използването на отделни продукти един път дневно не е толкова опасно, факт е, че всички ние (особено жените) всеки ден без да се замисляме използваме по няколко продукта, а това води до натрупване на отрови в нашите тела (все повече научни изследвания потвърждават това). Друг решаващ фактор е комбинацията от химикали в козметиката и как те си взаимодействат. На практика за една съставка може да е доказано, че няма вредно въздействие, но в комбинация с друга съставка може да стане токсична

Едно от местата, където можете да намерите информация за козметичните компании е организацията за безопасна козметика – http://www.safecosmetics.org. Тази организация е създала „Спогодба за безопасна козметика“ (Compact for Safe Cosmetics известна и като Compact for the Global Production of Safer Health and Beauty Products), която се изпраща на компании, които произвеждат козметика като ги насърчават да подпишат тази спогодба. Накратко, с подписването на спогодбата тези компании се съгласяват да не използват химикали, за които се знае или има подозрения, че причиняват рак, мутации и родилни дефекти.
Някои от най-известните козметични компании като: OPI, Avon, Estee Lauder, L’Oreal, Revlon, Proctor & Gamble, Unilever, продължават да отказат да подпишат „Спогодбата за безопасна козметика“.
Това, което вие можете да направите е да се образовате за това кое вреди и кое не, да четете етикеите на продуктите и да информирате всички, които познавате.

Източник: http://eli6teto.log.bg/article.php?article_id=31160

Advertisements
Публикувано на Козметика, кожни болести. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s