Опасните съставки в козметиката

Част I – Парабени:

Започваме списъка си с най-разпространеният причинител на проблеми – парабените, които заемат 3-то място в списъка на скритите канцерогени. Това са консервантите в козметичните продукти, които удължават срока им на годност и се използват масово въпреки факта, че са силно токсични. Най-често срещаните сред тях в козметиката са methylparaben (Е218), propylparaben (Е216), ethylparaben (Е214), както и benzylparaben и butylparaben.

Image

Рискове:

Парабените са силно опасни, тъй като имитират човешките хормони и могат да предизвикат различни ендокринни нарушения. Те проникват в най-дълбоките слоеве на кожата, абсорбират се чрез кръвообращението и се натрупват в тъканите на тялото, след което попадат в органите на човека и ограничават нормалната ензимна активност на тялото. По този начин предизвикват сериозни проблеми, като увреждания в имунната система, различни алергични реакции, невротоксичност, заболявания, аномалии, имунотоксичност, ендокринни смущения, репродуктивна токсичност, дразнения на кожата, контактен дерматит, купероза и дори рак.

Един от най-зловещите ефекти на парабените е тяхното проникване в човешкото ДНК – генетичния код на клетката. Това е причината да се наблюдават и сперматозоидни нарушения и намаляване на нивото на тестостерон при момчета, изложени на тези химикали преди пубертета, което увеличава риска за рак на тестисите, нарушения на простатата, тестикуларна атрофия или безплодие. Освен това с употребата им драстично се увеличава рискът от развитие на рак на гърдата.

Изследвания:

Агенцията за опазване на околната среда в САЩ предупреждават в доклада си „Фармацевтични продукти и продукти за лична хигиена на околната среда“, че тези химически консерванти показват висока естрогенна активност в направените изследвания. Това доказва, че парабените имитират естесвения хормон естроген, като по този начин причиняват редица смущения в ендокринната система на организма, което се отразява неблагоприятно на хипоталамуса, яйчниците, щитовидната жлеза, както и на почти всяка система в тялото.

Освен това все повече специализирани проучвания оповестяват констатацията си, че парабените са свързани с появата и развитието на рак на гърдата. В изследванията на различни източници се установява, че има наличие на парабени в туморните образования на гърдата. Тези наблюдения са потвърдени и от университета „Рийдинг“, където според изследване от 2004 година 18 от 20 тумора на гърдата са съдържали значително количество парабени, което доказва натрупването им в организма и връзката им с развитието на рак.

Сред последно оповестените тревожни факти, свързани с употребата на козметични продукти, съдържащи парабени, е, че тези вещества могат да се предават от бременна жена на нейния плод. Те успяват да се пренесат от тялото на майката и да преминат в това на детето, като така му повлияват негативно още преди да се е родило. Има дори случаи, в които е открито наличието на парабени в майчиното мляко, като по този начин предизвикват увреждане на имунната система на новороденото, от което се провокират различни смущения.

Част II – Формалдехид

Това е следващият по популярност консервант в масовата козметика, който е изключително опасен и причинява сериозни здравословни проблеми. Използва се в почти всички продукти за лична хигиена – шампоани, продукти за нокти и коса, паста за зъби, дезодоранти, парфюми и бебешки шампоани, където се среща и в съединенията си Quaternium-15, Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1 и 3-diol (bronopol).

Image

Рискове:

Опасността за здравето се крие в това, че формалдехидът е един от най-силните нервотоксини и канцерогени, но въпреки това съединенията му продължават да се използват в масовите козметични продукти. Употребата му причинява проблеми в развитието, контактен дерматит, нервни и ендокринни смущения, алергии, имуннологични проблеми и редица други проблеми, включително и рак. Той е доказан дразнител на кожата и лигавиците, като освен това е изключително опасен за бременните жени, тъй като води до генетични увреждания на плода.

Изследвания:

Формалдехидът се счита за канцероген от много експертни и държавни органи, поради сериозната опасност за здравето. Според доклад, посветен на безопасността на козметичните препарати, една трета от тестваните продукти съдържат канцерогенни съставки като формалдехид. Европейският съюз дори ограничава употребата му в продуктите за лична хигиена, като изисква продуктите с формалдехид или с неговите съединения непременно да се отбелязват на етикета като „съдържащи формалдехид“.

В САЩ властите добавят формалдехида към списъка с канцерогените, като посочват, че химикалът също може да е причинител на рак. Те се позовават на доклад за Министерството на здравеопазването, в който американските учени предупреждават, че хора, изложени на по-голямо въздействие на формалдехид, са застрашени в по-голяма степен да развият фарингеален рак, миелоидни левкемии и други форми на рак. Освен това според изследвания на Американската академия по дерматология, формалдехидът и съединенията му са сред главните виновници за развитието на контактен дерматит.

Част III – Пропилен гликол

Пропилен гликолът е продукт на химичен синтез – производен нефтопродукт от вида на сода каустик, който представлява разяждаща течност. В козметиката се използва като овлажнител, тъй като задържа водата да не се изпари от кожата, а в действителност той е антифриз за водно охлаждане. Той е една от най-разпространените съставки във всички видове козметични продукти. Съдържа се в сапуни, лосиони, води за почистване, кремове, овлажнители, тоници и серуми, като на етикетите се изписва като propylene glycol, 1,2-propanediol, propane-1,2-diol. Пропилен гликолът е толкова силен, че се използва в автомобилния антифриз, спирачна течност и лак, както и за почистване на дъната на кораби и лодки.

Image

Рискове:

Пропилен гликол има малка молекула и се абсорбира през всички слоеве на кожата, заради което създава усещането за гладкост, но това е в резултат от изтласкването на важни за здравето на кожата съставки. Дори използването му в много малки дози причинява сериозни щети на целия организъм – уврежда бъбреците и причинява аномалии и изменения в черния дроб, предизвиква дразнене и дерматит на кожата, конюнктивит на очите и белите дробове. Пропилен гликолът предизвиква различни алергични реакции, раздразванения и спомага за образуването на акне. Силната му токсичност предизвиква ендокринни смущения и е изключително опасна за органите.

Вдишваненето на пропилен гликол може да причини дразнене на дихателните пътища и на гърлото, потискане на централната нервна система, проблеми с кръвта и бъбреците, нистагъм (бързи неволеви движения на очите) и лимфоцитоза (нарастване броя на лимфоцитите в кръвта). Поглъщането му може да предизвика белодробен оток, мозъчно увреждане, хипогликемия, хемолиза и дори смърт.

Изследвания:

Концентрацията на пропилен гликол е най-висока в състава на сухите дезодоранти, което ги прави най-опасни сред останалите козметични и повечето индустриални продукти, в които се използва това съединение. Затова и специалистите са категорични, че дезодорантите, които се използват за лична хигиена в областта на подмишниците, имат принос за развитието на рак на гърдата.

Проведените тестове с животни пък показват, че продължително третиране с пропилен гликол води до мозъчни, чернодробни и бъбречни аномалии.

Пропилен гликолът се е доказал като толкова токсичен продукт, че дори се изисква от работещите с него да носят предпазни ръкавици, облекло и очила, като са задължени да се освобождават от всички използвани от тях разтвори, в които се съдържа пропилен гликолът, чрез заравянето им в земята.

Част IV – Фталати

Токсичен химикал, използван в парфюмите, лаковете за нокти, спрейовете за коса, продуктите за лична хигиена и други козметични продукти, от където бързо прониква в тялото. Използват се за за разтваряне на ароматите и за по-доброто нанасяне на козметичните продукти. Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Най-използваните в козметиката са dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP), and diethylphthalate (DEP), но не могат да бъдат открити на етикетите, въпреки че присъстват в почти всички възможни продукти за лична грижа, а най-често са описани като „парфюм“.

Image

Рискове:

Фталатите са основните причинители на сексуалните аномалии и за импотентността и стерилитета при мъжете, като някои от тях дори са канцерогенни. Те имат вредно въздействие върху ДНК и блокират процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогени. Има редица сериозни и опасни последствия за здравето от употребата на продукти, които съдържат фталати – потискат функцията на щитовидната жлеза, причиняват вродени дефекти, засягащи най-вече гениталното развитие на младите момчета, водят до намаляване на броя на сперматозоидите при възрастните мъже, причиняват хормонален дисбаланс, вродени уродства и трайни увреждания на половата система на плода по време на бременността и след раждането на детето. С хормоноподобното си действие разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или драстично да влошат вече съществуващ рак на гърдата. Освен това тези химикали са виновни за някои аномалии в тялото, както и за ендокринните нарушения в организма.

Фталатите причиняват силен оксидативен стрес, който всъщност води до незабележимо в началото, но неизменно преждевременно остаряване, заради наличието на зловредни свободни радикали в тях. Употребата им води до хормонални нарушения във финия ендокринен баланс (т.н. ксеноестрогения). Освен това увреждат ДНК кода на клетката без разрушаване на мембраната, при което делението на клетката продължава до създаването на мутации, както и до най-страшната и коварна последица – рак на гърдата, пикочно-половата система, черния дроб, лимфната и кръвоносни системи и мозъка.

Изследвания:

През 2002 година се провежда изследване на американската организация „Работна група за здраве на околната среда” и открива наличие на фталати в 72% от продуктите за разкрасяване. По време на изледването учените стигат до извода, че фталатите оказват изключително вредно въздействие върху ДНК. Те се натрупват в тялото и са открити в много големи количества при жени в детеродна възраст. Опасното при тях е, че ако бременна жена е използвала козметика с фталат, това засяга развитието на плода, особено ако детето е от мъжки пол. Причината е, че този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогените, което води доимпотентност и стерилитет. През май 2005 година Университета на Минесота също намира връзка между фталатите и гениталните аномалии при бебета от мъжки пол. Освен това съществуват различни изследвания, че употребата на фталати причинява безплодие и увреждат спермата при мъжете.

През септември 2000 г. учени от „Център за контрол и предотвратяване на заболяванията“ в САЩ откриха изненадващо високи нива на фталати у всеки от 289 тествани човека, особено на жени в детеродна възраст. Заключението им е, че „вероятността от натрупване на фталати в организва е много по-висока отколкото се предполагаше досега“. През юли 2005 г. същата институция докладва, че са открили форми на дибутил фталати, използвани в лака за нокти и синтетичните аромати във всички тествани продукта.

След години лобиране от потребителски групи през 2003 година с приемането на шестата „Европейска директива за козметика“ двата най-често срещани фталати – дибутил (dibutil) и диетилхексил (diethylhexyl), са забранени в Европейския съюз за използване в козметиката. Това накара международните компании да променят формулите на продуктите си на европейския пазар.

Част V – Натриев лаурил сулфат

Това е активната съставка, която разпенва продукта. Използва се в шампоани, гелове, пяни за коса, перилни препарати, пасти за зъби, води за уста и други козметични продукти. Това синтетично вещество е производно на петролните продукти, но в псевдо-натуралната козметика се представя като продукт на кокосото масло. Евтиният химикал е най-вредната съставка на продуктите за коса и кожа. Въпреки вредата за организма, на практика е невъзможно да се предпазим от употребата на тези вещества, тъй като се използват при производството на 95% от шампоаните. Най-популярните на пазара негови наименования са натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate) и натриев лаурет сулфат (sodium laureth sulfate).

Image

Рискове:

Натриевият лаурил сулфат и натриевият лаурет сулфат спадат към анионните тензиди (пенители), които причиняват сериозна вреда за здравето. Прониквайки в организма, се натрупват в тъканите на очите, главния мозък, черния дробПо този начин значително увреждат имунната система на кожата, причиняват дразнене на кожата и очите, обриви, косопад, пърхот на скалпа, сухота на кожата, лющене, комедони и дори дерматити, както и редица алергични реакции. 

Ако натриевият лаурил сулфат влиза в състава на шампоана, който ползвате ежедневно, това отслабва косъма и косата окапваОчите на подрастващите са застрашени от неправилно развитие, ако са изложени на натриев или амониев сулфат. Освен това когато се комбинират с други химикали, могат да създадат нитрозамини, които са много силни канцерогени.

Изследвания:

Според научните изследвания натриевият лаурил сулфат води до дразнене на кожата и може да се свърже с рак, смущения на ендокринната система, репродуктивна токсичност и невротоксичност.

Японски изследвания показват, че натриев лаурил сулфат е мутаген (предизвиква геннетични мутации). Според токсиколозите, всяко вещество, което е мутаген, увеличава риска от рак. Освен това при проучванията е доказано, че това е единствената съставка в сапуните, която влиза в системата на кръвообращение.

Експертите от CIR (Cosmetic Ingredients Review – организация, която се занимава с проверка на безопасността на козметичните ингредиенти) стигат до извода, че при дълга употреба чрез козматиката натриевият лаурил сулфат се натрупва в клетките на кожата, като по този начин нарушава процеса на формиране на защитната бариера на епидермиса.

В доклад от 1983 година за безопасността на натриевият лаурил сулфат се предупреждава, че той навлиза и остава в сърцето, белите дробове и мозъка чрез контакта с кожатаЖивотни, които са в досег с тях страдат от нарушено зрение, нарушение на централната нервна система, затруднено дишане, диария, дразнене на кожата, като дори има и смъртни случаи.

Изследване на Медицинския колеж от щата Джорджия доказва, че натриевият лаурил сулфат необратимо съсипва детското зрение, отслабва имунната система, прониква през кожата в основни органи (черен дроб и сърце) и се отлага в тях. При взаимодействие с други козметични съставки образува канцерогенни вещества и нитрати, които попадат директно в кръвта.

Част VI – Триетаноламин и Диетаноламин

Етаноламидите триетаноламин (TEA) и диетаноламин (DEA) се добавят към продуктите, като приложението им в козметиката обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да образуват пяна, както и като емулгатори. Откриват се  в различни кремове, дезодоранти и шампоани, в продукти като спирала, фон дьо тен и бебешки шампоани за тяло, като емулгатори и/или агенти за образуване на пяна. Служат като основа за рН регулиране в козметиката, както и като разтворител. Използват се с редица мастни киселини, за да преобразуват киселината в стеарат (сол), която после става основата на почистващия агент. Най-честите им наименования в козметичните продукти са DEA, diethanolamin, TEA, triethanolamine, Coconut fatty acid monoethanolamide, Cocamide TEA, Cocamide DEA.

TEA

Рискове:

Етаноламидите имат раздразняващо действие, като предизвикват алергични реакции, проблеми с очите, сухота на кожата и косата, като могат да бъдат дори токсични за имунната система, ако се абсорбират от кожата при дълго използване. Тези химикали са амини и при влизането си в контакт с нитрати създават канцерогени или канцерогенни съединения, които способстват за формирането на ракопричиняващи нитрозамини.

Изследвания:

Триетаноламинът и диетаноламинът са ограничени за употреба в Европа заради доказаните си канцерогенни свойства, особено върху черния дроб и бъбреците. Редица проведени тестова установяват, че амините се свързват с нитрозиращи агенти (и от други съставки) и образуват нитрозамини (канцерогени). По този начин те се превръщат в са кожни сенсибилизатори и образуват канцерогенни нитрозамини в кожата или тялото след абсорбирането им или при смесване с нитрозиращи агенти. Освен това тези химикали са неразградими и замърсявят околната среда.

Източник: http://inscento.com/

 

Публикувано на Uncategorized и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s