Anti age процедури

Image

Как изглежда нашата кожа зависи от редица фактори генетична предизпозиция, външни фактори – слънце, тютюнопушене, стрес, хранене. Много заболявания без съмнение също се отразяват на състоянието и вида на кожата.
С напредване на възрастта кожата постепенно става по-суха, настъпва изтъняване и отпускане, мастната секреция намалява, започва загуба на колаген и еластин, нарушава се структурата на кожата, всички линии се отпускат надолу. Мастната тъкан също се редуцира, което води до т.нар. загуба на обеми, мускулите отслабват. Появяват се бръчки.

Съвременните методи за борба сьс стареенето на кожата, се прилагат, както самостоятелно, така и комплексно. Те включват фото подмладяване (photorejuvenation), радиочестотен лифтинг, мезотерапия, лазерен и химичен пилинг, добавяне на обеми (филъри), Botox, и други. Целта на почти всички методи е стимулиране на образуването на колаген в кожата.
Фотоподмладяване (photorejuvenation) се извършва чрез IPL апарати. Използва се дължина на вълната 515-1200 nm. Желателно е да се направят 3-6 процедури, с интервал между тях 3-4 седмици. Процедурата се извършва през есента и зимата, като употребата на фотозащитни средства с висок фактор със SPF 50 след нея е задължителна.
Фотоподмладяването (photorejuvenation) премахва фините бръчки, разширените пори,, съдови и пигментни лезии, третира успешно фото увредена кожа.
Важно е процедурата да бъде извършвана с висок клас апаратура, за да се получи необходимия ефект. Наводняването на пазара с нискокачествена „лазерна“ и „IPL“ апаратура e световен проблем. С нея обикновеновенно не се постига никакьв ефект дори и след многократно третиране, което води пациентите до разочарование от този вид лечение. Затова пациентите трябва да се информират предварително, преди да започнат лазерни или IPL процедури за вида на апаратурата.
Друга съвременна anti-age процедура е радифрегвенцията (RF) чрез която се постига радиочестотен лифтинг на кожата.
Радичестотният лифтинг или радиофрегвенцията е неоперативен лифтинг на кожата. Радиочестота е термин за енергия, обхващаща голяма част от електромагнитния спектър. Процедурата е апаратна. Радиочестотните апарати генерират топлина. Топлината предизвиква процес на денатурация на колагена, който се изразява в свиване на колагеновите влакна, следва стимулиране на синтезата на нов колаген.
Радиочестотните вълни проникват в кожата и стимулират намиращите се там фибробласти. Те от своя страна започват да произвеждат повече колаген. Колагеново ремоделиране трае 10-12 седмици.
Желателно е да се извършат 5-6 процедури през 10-14 дни, за да се постигне желания ефект.
Радифрегвенцията (RF) повлиява бръчките, стяга и повдига отпуснатата кожа, значително подобрява и оформя контурите на лицето. Постепенно се оформя нова визия. Тази процедура може да се приложи през всеки сезон на годината и за всеки тип кожа.
Мезотерапията представлява серия от микроинжекции, които се правят на различна дълбочина в кожата, в зависимост от проблема. Инжектират се различни „коктейли“ от витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина, ретинол, екстракти от растения и други. Може да се инжектира и чиста хиалуронова киселина. Навлизайки в кожата, хиалуроновата киселина привлича молекули вода. Кожата става по-хидратирана и по-свежа. Намаляват се и малките бръчици около очите. Процедурата мезотерапия се извършва ръчно, с дермаролер – микроиглена мезотерапия, или със специален „мезопистолет”, който позволява точно дозиране на поставяната субстанция, на точната дълбочина. В зависимост от проблема убожданията се правят през интервал от 0.5 до 2 см. Използва се много тънка игла.
Мезотерапията хидратира, тонизира, стяга, третира бръчки и подмладява кожата на лицето, шията, деколтето и гърба на ръцете и други. Мезотерапията е ефективна медицинска техника за корекция на хипотонична кожа и кожно биоструктуриране.
Препоръчително е да се направят 3-5 процедури пред интервал от 7-14 дни. Може да се приложи през всеки сезон на годината и за всеки тип кожа.
Химичният пилинг представлява медицинско излющване на кожата на различна дълбочина. Това е химично третиране, с цел да се премахнат повърхностните слоеве на кожата, за да се подобрят структурата и вида и. Химичният пилинг, освен че причинява излющване на кожата, предизвиква и стимулация на синтеза на колаген и еластин. По този начин се постига обновяване на кожата, което е в зависимост от дълбочината на пилинга.
Химичният пилинг освежава кожата. Кожата придобива еластичност, нежност, блясък. Използва се още за повлияване на разширени пори, за заличаване на лунички и тъмни петна, неравномерен тен.
Препоръчва се курс от 4-5 процедури през 15-20 дни. Процедурата се извършва през есента и зимата. Употребата на фотозащитни средства с висок фактор със SPF 50 след нея е задължителна.
Лазарният пилинг се извършва сьс специална апаратура. При фракционните лазери светлинния лъч третира само отделни точки от кожата, като около всяка точка кожата остава назасегната, докато при старите лазерни системи се прави аблация на цялата площ. Това води до естествено и по-бързо възстановяване на обработвания участък.
При фракционните аблативни лазери чрез използване на скенер се прогарят, малки участъци от кожата под форма на колонки. Лазерният лъч се разпространява и под повърхността на кожата, като стимулира синтеза на нов колаген в обработваната зона.
Микро фракционното лазерно третиране може безопасно да се прилага на лице, шия, деколте и ръце.
За добрия краен резултат е важно спазването на определен режим след процедурата, употребата на епителизиращи и антисептични средства. Използването на фотозащитни средства с висок фактор на фотозащита след процедурата за период от около 45 дни е задължително.
През последните години се използват биоразграждащи се филъри на базата на хиалуронова киселина под форма на гел. Хиалуроновата киселина е основна съставна част на кожата (дермата), която с течение на времето намалява.
За разлика от неразграждащи се филъри (акрилов хидрогел, силиконов гел и други), хиалуроновата киселина има естествен произход, което е предпоставка за безопасност, биосъвместимост и биоразградимост.
Инжекционното поставяне на дермални импланти (филъри, пълнители) има незабавен лифтинг ефект в областта на третираната зона. Инжектираната хиалуронова киселина свързва молекулите вода и ги задържа. Основна функция на хиалуроновата киселина е да поглъща и задържа вода. Тя може да абсорбира 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. Това увеличава обема на тъканите, в които е поставена.
Третираните повърхности могат да бъдат временно оточни и зачервени, но това изчезва в рамките на няколко дни. При необходимост мястото може да се обезболи локално.
Зоните, които могат да бъдат третирани са назолабиални гънки, марионетни линии (около ъглите на устата, (скули, брадичка, устни, деколте. Филърите могат да се поставят 1-2 пъти годишно. Процедурата дава мигновен резултат. Филърите подмладяват и ремоделират формата на лицето, което възвръща младежкият му вид.
През последните години в мединската практика навлезе приложението на калциевия хидроксилапатит, за моделиране на скули, брадичка и дълбоки бръчки.
Гелът се резорбира средно за около 3-4 месеца, като на негово място се формира нова собствена тъкан, благодарение на засиления синтез на собствен колаген. Kалциевите частици се разграждат постепенно в продължение на няколко години.
Новият продукт е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата като лекарство за корекция на липоатрофия (дефицит на обема на тъканите на лицето), както и за корекция на умерени до тежки бръчки на лицето.
Ботокс FDA (Food and Drug Administration, organism de control al medicamentelor pe piata americana) одобрява използването на Botox инжекции за лечение на умерена до тежка форма на бръчки по лицето през 2002 г.
Ботоксът е невротоксин. Когато се инжектира в мускулите, ботулиновия токсин временно блокира предаването на нервните импулси от лицевите нерви към мускулите. Това води до релаксиране на лицевите мускули и изглаждане на бръчките на надлежащата кожа.
Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм. Това заболяване се получава при попадане на ботулинов токсин в храносмилателната система и то в големи количества.
Botox се използва още за главоболие при възрастни с хронична мигрена, за лечение на повишена мускулна скованост, за лечение на тортиколис (ненормално положение на главата (и болки в шията, за лечение на кривогледство или блефароспазъм.
Пълният ефект е видим след 2 седмици. Ефектът може да продължи 4-6 месеца. Резултатите могат да варират.
Препоръчително е през първата година инжекциите се слагат през 4 месеца, на втората – през 6, следващите 3-4 – веднъж годишно. Препоръчително е и повторното поставяне на Botox да се извършва, тогава, когато мускулите са възстановили на 50% активността си. Тогава процедурата е по-ефективна.
Ако ботоксът се поставя на етапи същесвува опастност от привикване, ако първо се постави на челото, след месец – два между веждите, а след това на очите. След 65 г. възраст ефективността от приложението на ботокса намалява.

Oбикновените козметичните  кремове работят на повърхността на кожата, хидратират роговият слой и създават защитен филм върху кожата, който я предпазва от дехидратация и служи като основа за грим. Но за да изглеждаме по-свежи и по-красиви за по-дълго време трябва да се обърнем към по-сериозни процедури. От инжекционните процедури ще започна с ботулинов токсин – средство, което след инжектирането намалява движението в мускула. Няма движение – няма мимика – няма бръчки.

 

 Image

Да не забравяме и за т.н. дермалните импланти, съдържащи хиалуронова киселина. Те, за разлика от ботулиновия токсин, изпълват бръчката отвътре и са необходими не само за обработване на конкретните бръчки, но и за възстановяване на изгубения обем на тъканите, за дълбока и дълготрайна биоревитализация и за оформяне на устни. Следва мезотерапията – това е инжектиране на различни коктейли, съдържащи витаминни комплекси, аминокиселини, хиалуронова киселина и други с цел подобряване на състоянието на кожата. Мезоконци – иновационна технология, с която едновременно се постигат лифтинг ефект и ефект на мезотерапия. Основен инструмент е игла, към която се крепи конец от полимлечна киселина, който впоследствие се резорбира. Процедурата е подходяща не само за лице, но и за шия, деколте, гърди, корем, бедра, ръце.
Конци Aptos – са биоразградими конци, които съдържат L – млечна киселина. Тяхното основно приложение е повдигане на отпуснати тъкани на лице и тяло.

Плазмотерапия е инжектиране на обогатена с тромбоцити собствена плазма, с цел подмладяване, освежаване и регенериране на кожата.
От апаратните процедури често се използват лазери, RF, IPL, ултразвук и други. Всяка една процедура се подбира индивидуално в зависимост от състоянието на кожата, сезонност, продължителността на възстановителния период и други нюанси. Понякога за една процедура се използват няколко технологии, понякога е необходимо да се изчака определен интервал. Комбинацията дава винаги най-добри и продължителни резултати. Искам да акцентирам вниманието върху нова революционна технология – Ultherapy. Това е без оперативен ултразвуков лифтинг, който позволява едновременно да се въздейства на колагена не само в дермата, но и в повърхностния мускулоапоневротичния слои (SMAS), който е разположен върху мускула. Предимството на тази процедура е, че тя е еднократна, няма възстановителен период и сезонност. Подходяща е за лице, шия и деколте.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s