Jason Becker’s „Not Dead Yet“ Festival Amsterdam (November 2011)

Jason Becker

На 13 ноември 2011 г., в зала Patronaat Haarlem (NL), се състоя уникален китарен фестивал, посветен на Джейсън Бейкър. На феста свириха гениални музиканти от няколко различни поколения, които се застъпваха по много оригинален и дружелюбен маниер като се изявяваха по двойки като солиращи, а в следващата комбинация като поддържащи китарсти и предаваха щафетата един на друг, обединени от идеята и емоцията. Всеки китарен виртуоз изпълни по четири инструментални композиции, от които три авторски и един китарен кавър на Бейкър. Изключение правеха тримата басисти, те участваха в по няколко сета, което обедини всички в една обща формация в края на фестивала. Всички – и публика и изпълнители, поздравихме Джейсън Бейкър, защото организаторите се бяха погрижили да присъства в залата, чрез специално осъществена  видео-интернет връзка и наблюдаваше концерта през цялото време. А сензацията беше в лицето на единственият и неповторим барабанист Atma Anur , който свири с всички  – около 6 часа. Концерта беше заснет от три камери, записан на професионален пулт и ще бъде издаден на ДВД, като приходие от продажбите ще бъдат предоставени в помощ за борба с коварната болест „множествена склероза“, от която беше поразен и самият Джейсън Бейкър. В момента той комуникира чрез специално изградена система от компютърни системи, които разчитат букви от движението на очите му и това му позволява, въпреки, че е парализиран, все още да композира музика.

Участниците:

Guthrie Govan

Роден на 27 December 1971 в Chelmsford, Essex, England. Започва да свири по слух на китара още на 3 г., окуражаван от баща си. Свири в албума Aura на Asia. Един от впечатляващите по изразност китарни виртуози в световен мащаб. Неговият талант блести в новата му банда The Aristocrats.

Stuart Hamm

Stuart „Stu“ Hamm е роден в Ню Орлиънс през 1960 г. , завършил е Berklee College of Music in Boston. Стю свири с най-големите имена сред китарните виртуози като Steve Vai, Frank Gambale, Joe Satriani и много други. Уважаван от фенове и музиканти, Стю демонстрира завидни умения на бас китарата.

http://www.stuarthamm.net/

Michael Lee Firkins

Роден през 1967, in Omaha, Nebraska в семейство на музиканти, започва да свири на 8 години. Познат на феновете с техниката на свирене  hybrid picking както и с умелото вплитане на bluegrass, country, blues, and jazz elements в рок музиката си. Вдъхновение черпи от музиканти като Jerry Reed, Chet Atkins, Albert Lee и Danny Gatton. През 1990 г. реализира албум, който е издаден от Shrapnel Record в над 100,000 бр. Описван е в рок-списанията като „One of the most influential players of the next ten years!“

Official Website Michael Lee Firkins

Mattias IA Eklundh

Роден в Gothenburg, Швеция през 1969 г., започва да свири на китара на 13 годишна възраст. Китарните умения и чувството му за хумор го правят популярен музикант, следван от рок-фенове на групата му  Freak Kitchen.

http://www.freakguitar.com/

Kiko Loureiro

Роден през 1972 г., завършва майсторски клас при Mozart Mello. Придобива известност като китарист на бразилската група Angra, където печели овациите на многобройните фенове. Реализира свои инструментални албуми и образователни ДВД-та, където показва брилянтна китарна техника.

http://www.kikoloureiro.net/

Marco Sfogli

Роден през 1980 г. Получава първата си китара като подарък, свири малко, след което изучава свиренето на барабани, което му помага изключително много да добави нови измерения в музикалните си търсения. През 1996 г. интересът му отново се връща към китарата и става фен на Dream Theater, след което е забелязан от James LaBrie и записва албум с него, озаглавен ‘Elements of Persuasion’ през 2005 г.

Atma Anur

Барабанист и продуцент, роден в Англия, понастоящем живее в Краков, Полша. Биографията му включва множество издадени дискове с музикантите Jason Becker, Tony Macalpine, Richie Kotzen and Greg Howe, както и концерти с Greg Allman, Third Eye Blind, Journey, Joe Satriani and David Bowie.

Daniele Gottardo

Роден в Ровиго, Италия през 1983 г. Започва да свири на 14 години, а само на 19 години реализира издаването на инструкторно ДВД докато завършва Italian Music Academy. Веднага е забелязан от поп певицата Alexia, която го ангажира за турне, след което през 2008 и 2009 е включен във финалите на популярен конкурс Guitar Idol и с така набраната скорост реализира инструментален албум, озаглавен “Frenzy of Ecstasy“.

http://www.danielegottardo.com/

Stéphan Forté

Ново попълнение сред китарните виртуози. Свири в прогресив нео-класическата метъл група Adagio, както и в групата Red Circuit с предпочитания към мелодичен метъл.

http://stephanforte.org/

Andy James

Роден във Великобритания през 1981 г., започва да свири на 12 г. Вдъхновява се от китаристи като Nuno Bettencourt, Slash, Eddie Van Halen, Brian May, Joe Satriani and Paul Gilbert. Анди е преподавател в Lick Library.

http://www.andyjames.com/

Joop Wolters

Роден в Middelburg, Холандия през 1971 г. Набира бързо популярност като един от най-добрите китаристи в Европа. Притежава специфична техника на свирене, която се превръща в неговата запазена марка.

http://www.joopwolters.com/

Marcel Coenen

Роден в Холандия през 1972 г. , започва да свири на 11 г. Издава множество албуми с различни групи като Speedica, Aura, Lemur Voice and Sun Caged.

http://www.marcelcoenen.com/

Barend Courbois

Роден през 1967 г. в семейството на джаз-музиканти, започва да свири на 9 годишна възраст на бас китара, а едва 11 годишен прави дебют на голяма сцена. Вдъхновява се от музиканти като Jaco Pastorius, Stanley Clarke, Larry Graham, Bernard Edwards, Doug Wimbish, Marcus Miller, John Entwistle, Geddy Lee and Dutch bass hero Herman Deinum.

http://www.myspace.com/barendcourbois

Franck Hermanny

Бас китарист, композитор и преподавател по музика, свири в група ADAGIO.

http://www.facebook.com/Franck.Hermanny2

Martin Miller

Китарист от Дрезден, Германия с уникален талант, композитор и продуцент.

http://www.martinmillerguitar.com/

Timo Somers

Роден през 1992 г. в Холандия, китарист, певец и композитор. Започва да свири на китара от 12 годишен по 5 часа на ден, самоук, не посещава уроци. Когато става на 17 го взимат да свири в хардрок групата ‘Vengeance’, с която свири като подгряваща група за музиканти като a.o. Gary Moore, Status Quo, Saxon, Doro, 10CC, Mothers Finest, Axel Rudi Pell,etc.

www.myspace.com/timoosomers

Фото галерия

С този пост засвидетлствам своята обич, благодарност и респект към Джейсън Бейкър!

Автор: Ичи Валичи

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s