Жожоба – Jojoba oil

Тайната на красотата е масло от жожоба! Уникалните свойства на маслото от жожоба са били високо ценени още от древните египтяни. В пирамидите са открити образци от него с напълно съхранени свойства. Маслото от жожоба днес е много популярно средство в козметологията. То е уникално по състав и качества в целия растителен свят.
Маслото от семената на този храст, всъщност е течна вакса, която никога не гранясва. Расте в югозападните частни на САЩ, както и в Аржентина, Австралия ,Чили , Египет, Израел, Мексико и Перу.

Подходящо е както за суха, така и за мазна кожа. Може да се прилага при пъпки, псориазис, невродермит и др. То и подхранва , и овлажнява, и прониква дълбоко в порите, и е идеално средство за кожата на лицето, шията и деколтето. Благодарение на липсата на миризма, може да се смесва с което и да било етерично масло без загуба на аромата им. Не по-малко ефикасно е маслото от жожоба при грижи за косата. Съдържащият се в него восък обгръща, защитава и обновява косъма, помага при чуплива коса и й придава естествен блясък и сила. При използването му има някои особености. На малки участъци от кожата може да се нанася и чисто масло. При необходимост от използване върху по-големи повърхности се препоръчва ползването на 10% разтвор. Това е много скъпо масло. Може да се подсили с етерични масла, и тогава то ще замени който и да е скъп крем.

Начини на приложение:

Използва се в чист вид или се добавя в козметични средства за тяхното обогатяване (10-15 % масло от жожоба в кремове, лосиони и 5-10 % в шампоани и балсами), а също и като основа за разтваряне на етерични масла за масаж, маски, апликации, помади.

Ежедневна грижа за кожата – непосредствено след бръснене, водни процедури или слънчеви бани се намазва кожата  с чисто масло от жожоба или смес с други растителни масла (авокадо, БХДемово) или се прибавя по 1 капка етерично масло от портокал или лимон към 1-2 с.л. основа.

Масло против бръчки около очите –  в чист вид или в смес с масло от авокадо (1:1); като основа – към 1-2 с.л. по 1-2 капки етерично масло от градински чай (фенхел), мента. Намазва се 1-2-пъти дневно. При суха, възпалена, лющеща се кожа – по същия начин или във вид на маска или апликация – към 1-2 с.л. основа по 1-2 капки масло портокал.

При отпусната, уморена, повяхнала кожа – към 1-2 с.л. масло жожоба се добавят 1-2 капки етерично масло пачули.

При проблемна кожа – към 1-2 с.л. масло жожоба се добавят 1-2 капки етерично масло от лавандула и чаено дърво. Проблемните участъци се намазват или се правят апликации за 15-20 минути 1-2 пъти дневно

Омекотяване на уплътнени кожни участъци – в чист вид или в смес с други растителни масла, или към 1-2 с.л. основа се добавят 4-5 капки етерично масло от чаено дърво. За масаж или апликации.

При загуба на еластичност на кожата, при белези и стрии – проблемните участъци се намазват с чисто масло или смес с други растителни масла, или с добавка към 1-2 ч.л. основа 2-3 капки етерично масло розмарин или по 1-2 капки масло от лавандула и мента. Тази смес се втрива в засегнатите участъци. За предпазване от стрии на 2 с.л. основа се добавят по 1-2 капки етерични масла лимон и портокал за масаж на проблемните участъци на кожата .

  • При целулит – в чист вид или с прибавяне по 1-2 капки етерично масло от индрише, хвойна, портокал, лимон и резене или лавандула, пачули, розмарин. За дълбок масаж на проблемните участъци.
  • Грижа за устните – към 1-2 с.л. масло жожоба се прибавят по 1-2 капки етерично масло маточина и горчива мента. Ежедневно сутрин и вечер сместа се нанася на устните с лек масаж.

Грижа за косата – с чисто масло от жожоба или шампоан, обогатен с масло, се намазват косите, с леко втриване в корените 10-15 минути преди миене на главата. Върху гребен: в чист вид или смес –  на 1 ч.л. масло жожоба се добавят 5-7 капки етерично масло иланг-иланг или портокал. Нанася се върху гребена и се решат косите 1-2 пъти дневно. Особено ефикасно при суха, чуплива, тънка коса.

Придава блясък, обем и гъвкавост на косата, често използвано е в козметични продукти за коса. Няколко капки върху гребена при разресване на влажна коса предотвратяват слепването, имат антистатичен ефект и подпомагат оформянето на прическата.

Публикувано на Козметика. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар