Полезните съставки в козметиката

Част I – Сода бикарбонат

Содата бикарбонат е изключително ефикасно и леснодостъпно природно средство, с помощта на което може да подобрите състоянието на тялото си. Самата тя няма мирис, но има качеството да неутрализира киселите субстанции, произвеждани от микробите. По този начин забавя окислителните процеси в огранизма, като напълно неутрализира неприятната миризма. Заради тези свои свойства, тя е известна сред любителите на природосъобразните средства за поддържане на лична хигиена като естествен дезодорант.

Image

Ползи:

Освен като средство за премахване на неприятната миризма, содата бикарбонат има силни антибактериални свойства, заради което се използва и като регулатор на киселинността на кожата, като така по естествен път неутрализира рН-то. Има изключително благоприятни въздействия, с помощта на които омекотява, успокоява и дезинфекцира кожата. Използването на сода бикарбонат е и най-лесният и ефективен начин за предпазване от токсините, съдържащи се в почистващите препарати. Благодарение на нея значително се намалява риска от астма, рак, алцхаймер и други здравословни проблеми, причинявани от химикалите в масовите козметични продукти за поддържане на лична хигиена.

Изследвания:

Съществуват изследвания, които показват, че извънклетъчното pH при пациенти болни от рак е обикновено по-ниско от това на „нормалните“ тъкани, като освен това киселинното pH стимулира растежа на злокачествените клетки. Базирайки се на факта, че pH около туморите е винаги киселинно, учените достигат до заключението, че содата бикарбонат действа като неутрализиращ киселинността на тумора агент. По този начин извънклетъчната алкализация, предизвиквана от нея, увеличава и ефективността на редица активни субстанции в химиотерапията.

От публикация в профилираното списание „Cancer Research“ относно влиянието на содата бикарбонат върху злокачествените образувания става ясно, че неутрализацията и понижението на туморната киселинност водят до значително намаляване на растежа на туморното образувание, неговата агресивност и инвазивност. Проф. Кевин Бриндъл от „Института за изследване на рака“ в Кеймбридж подкрепя това твърдение, като според него содата бикарбонат може да се използва като високочувствителна предупредителна система за ранни признаци на злокачествени образувания.

Част II – Кокосово масло

Кокосово масло е растителна мазнина, която се добива от кокосови орехи – плодът на кокосовата палма. То няма мирис и вкус и се състои от 90% сурова наситена мазнина под формата на средноверижни мастни киселини, които подсилват имунната система, щитовидната жлеза, нервната система, кожата и осигуряват бърза енергия на цялото тяло. Освен това малката му молекулна структура го прави лесно за усвояване от кожата, като й придава мекота и гладкост. Неслучайно кокосовото масло е известно като „най-доброто натурално масло за кожата“, тъй като съдържа повече лауринова киселина от всяко друго растение, притежава силни антиоксидантни и антиейджинг свойства и намалява нуждите от витамин Е.

Ползи:

Чистото нерафинирано кокосово масло е богато на антиоксиданти, които проникват дълбоко под основната тъкан на кожата и я предпазват от свободните радикали, нарушаващи нейната еластичност. Влияе превъзходно на кожата със своите омекотяващи и овлажняващи свойства и е подходящо за всички типове кожи, особено сухата или тази на по-възрастните хора. Това го прави прекрасен лек за суха, груба и наранена кожа, тъй като попива напълно и не запушва порите. Има силни антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства, като същевременно снабдява кожата с необходимия й витамин Е.

Кокосовото масло е чудесно средство за възстановяване на раздразнена, наранена и нацепена кожа, тъй като ускорява процеса на зарастване на наранените тъкани. Това го прави изключително подходящ за предпазване на кожата след епилация, тъй като образува тънък слой, който предпазва от навлизане на прах, бактерии и вируси. Освен това кокосото масло облекчава упорити кожни заболявания като псориазис, атопичен и себореен дерматит, тъй като поддържа здравословния баланс на кожата.

Изследвания:

Аюрведа (медицината на Индия) и медицинските системи в Полинезия отдавна популяризират силните терапевтични и козметични свойства на кокосовото масло. Те го считат за лекарство за всички болести, като в тяхната традиционна медицина кокосът се използва при различни здравословни проблеми като плешивост, ожулвания, изгаряния, измръзване, запек, кашлица, треска и рани.

В книгата си “Чудото на кокосовото масло“ д-р Брус Файф споделя и покрепя мнението и на други изследователи в тази област, че кокосовото масло също така действа благотворно на сърдечносъдовата система, тъй като не съдържа холестерол. Освен това посочва, че от кокосовото масло се образуват стероиди с противостареещо действие като прегненолон, прогестерон и DHEA (дехидроепиандростерон), които имат подмладяващо действие за кожата.

Image

 

Част III – Царевично нишесте

Царевичното нишесте се използва в много козметични и фармацевтични продукти, тъй като успокоява кожни обриви, раздразнения и екземи. То е натурално, биоразградимо и недразнещо вещество, което го прави подходящо за всеки тип кожа. В него се съдържат естествените полимери, които помагат за постигане на равновесие между ефективността в поддържането на личната хигиена и необходимостта от безвредна и природосъобразна грижа за здравето. Освен това е богат източник на протеини, минерали, липиди и витамини А, В1, В5 и С, тианин, ниацин, фосфор, магнезий, манган, цинк, желязо и мед, като в малки количества съдържа и калций, калий, мазнини и захари.

Image

Ползи:

Царевичното нишесте многократно се е доказало като естествен противовъзпалителен продукт, който успокоява дразнещата и сърбяща кожа, както и различни видове кожни изгаряния. Успокоява, омекотява кожата и абсорбира излишните мазнини, като същевременно регулира рН-то на кожата. Силните му антибактериални свойства го правят ефикасен заместител дори на пудрата за чувствителната бебешка кожа.

Здравословните й ползи са много –  предпазва от сърдечни проблеми, помага при хипертония, предотвратява дефекти на невралната тръба при раждане, понижава нивото на лошия холестерол, облекчава запек, хемороиди, контролира нивото на кръвната захар, намалява риска от рак на дебелото черво, съдържанието на фенолни фитохимикали има положителни ефекти при хипертония, а антиоксидантните й свойства пък се борят успешно с Алцхаймер. 

Полезните елементи в царевичното нишесте имат редица благоприятни действия върху целия огранизъм:  поддържат менталното здраве и когнитивната функция, помагат за физиологичните функции на тялото при физически или емоционален стрес, борят се с редица заболявания, включително и обикновена настинка, помагат за отделянето на хормони от надбъбречните жлези, намаляват риска от високо кръвно налягане и помагат за контролирането на неинсулинозависимия диабет, спомагат за образуването на нови клетки, оказват влияние върху костната плътност и помагат и за нормализиране на сърдечния ритъм, спомагат за растежа, здравината на костите и нормалното функциониране на бъбреците, пазят очите и правят кожата красива. Освен това се препоръчва при бременност, заради функцията й да предотвратява появата на вродени дефекти.

Изследвания:

Според проучванията царевичното нишесте предотвратява образуването на свободни радикали, които са причинителите на ракови заболявания. То е и източник на фенолни съединения, за които е доказано, че се борят ефективно с тумори при рак на гърдата и рак на черния дроб. Според специалистите значителното наличие на каротиноиди (по-точно на бета-криптоксантин) в царевичното нишесте намалява риска от рак на белите дробове. Освен това изследователи твърдят, че царевичното нишесте понижава нивото на лошия холестерол и по този начин намалява риска от кардиоваскуларни заболявания.

Част IV – Олио от гроздови семки

Подходящо за всички типове кожа. Притежава регенериращи и реструктуриращи свойства, които позволяват да се поддържа естествения воден баланс на кожата, като едновременно с това я зареждат с необходимите за здравия й вид витамини Е, С, В и А. Освен това е богато на органични киселини, глюкоза, фруктоза, калиеви, натриеви, кациеви и железни соли, ензими, биофлавоноиди, фитонциди и танини. То е богато и на силиций, заради което укрепва ноктите и подобрява състоянието на косата. Може да се използва за почистване на лицето и за разкрасяващи маски. Съдържа и проантоциан, който е най-силния естествен антиоксидант, известен на науката. Наричат го  “хормон на младостта“ заради високото му съдържание на биофлавоноиди, които напомнят по своята структура естрогените на човека. Олиото от гроздови семки се усвоява лесно от кожата заради изключително леката си формула, в която се съдържа и естественият антиоксидант процианидин. Той има стягащ ефект, не запушва порите, като така регулира мастната секреция на кожата.

Image

Ползи:

Олиото от гроздови семки оказва детоксично, антиоксидантно, лифтинг действие, укрепва съединителната тъкан. То е известно като природен „хормон на младостта“, защото стимулира синтеза на колаген, повишава еластичността и тонуса на кожата, оказва противовъзпалително, овлажняващо и избелващо действие. Има редица положителни действия върху организма – отстранява алергичните и възпалителни процеси в организма, обновява и регенерира клетките и спомага за бързото възстановяване на целостта на кожата, което го прави подходящо за приложение при рани, изгаряния и протривания. Дренира и свива порите, обновява и регенерира клетките, отстранява възпалителни реакции, помага при косопад, като освен това е и доказан липолитик и антиоксидант. Използва се и като масажно масло, както и влиза в състава на много козметични продукти, тъй като притежава регенериращи и рестуктуриращи свойства, които позволяват поддържането на естествения воден баланс на кожата.

Олиото от гроздови семки е антиоксидант, липолитик и антисклеротик, което го прави незаменимо терапевтично средство . Затова е изключително ефективно в борбата с целулит, разширени вени и купероза. То укрепва и прави еластични стените на кръвоносните и лимфните съдове, като стимулира кръвообращението. Наличието на естрогени в състава му контролира секреторната активност на мастните жлези, ръста на косата, синтеза на колаген, нормализира секрецията на мастните жлези, забавя стареенето на кожата, увеличивава скоростта на обновяване на клетките на епидермиса, усилва синтеза на колаген. Фитоестрогените му пък позволяват да се поддържа еластична и свежа кожа, което спомага за грижата за бюста, тъй като олиото от гроздови семки се счита за най-доброто средство за запазване на еластичността и тонуса на гърдите.

Изследвания:

През 1994 г. учени откриват в гроздето голямо количество активни вещества, наречени полифеноли. Те атакуват свободните радикали и забавят стареенето на кожата, породено от стреса, околната среда и други фактори. Спират процеса на разрушаване на клетките и спомагат за подмладяването на кожата. Полифенолите притежават антиоксидантни свойства, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, подпомагат подмладяването и оздравяването. Тестове показват, че антиоксидантната сила на олиото от гроздови семена е 50 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 20 пъти по-голяма от витамин C.

Част V – Хималайска сол

Хималайската кристална сол е 100% чист натурален продукт. Неслучайно е наричана „бялото злато“, тъй като е най-чистата сол на планетата. Тя съдържа редица жизнено важни минерали и елементи за човешкия организъм, като калий, калций, магнезий и фосфор, а розовият й цвят се дължи на съдържащото се в нея желязо. Най-активният елемент в състава обаче е натриевият хлорид (97%), който винаги търси противодействащ елемент, за да може pH-то на организма да остава неутрално. Хималайската сол има кубична кристална структура, която е съхранила слънчева енергия от преди 250 милиона години. Поради високата степен на чистота, тя не се деминерализира и не се пречиства. Това позволява да се запази кристалната й структура и нейните благотворни биоенергетични качества. При взаимодействието с вода (каквато е по начало човешката пот), освобождава тази енергия. По този начин осигурява на организма повече енергия от природата.

Image

Ползи:

Хималайската сол действа противовъзпалително, антибактериално, антиалергично и антимикотично. Тя има благоприятен ефект върху здравето и правилното функциониране на целия организъм, като се отличава с това, че притежава безспорни лечебни свойства. Помага за детоксикацията на организма, като го пречиства от токсини и свободни радикали, укрепва имунната система и спомага в борбата с бактерии, осигурява допълнителна енергия на организма и повишава издръжливостта, регулира обмяната на веществата и има успокояващо въздействие върху кожата, което е особено благоприятно за хора с дерматологични проблеми. Освен това има благоприятен освежаващ и подмладяващ ефект, като същевременно спомага за неутрализира дисбаланса на pH-то на кожата.

Изследвания:

В своята книга „Вода и сол, есенцията на живота“ д-р Барбара Хендел и Питър Ферейра правят задълбочен анализ на хималайската кристална сол, като съчетават холистичните схващания със съвременните научни достижения. Според тяхното изследване в хималайската кристална сол се съдържат 94 елемента от Менделеевата таблица, от които 84 елемента участват в метаболизма на човешкия организъм. Те се намират в солта в същото съотношение, в което са били в първичния океан, от който се счита, че се е зародил живота на Земята.

„Всички окултисти, кабалисти, мистици под думата „сол“ разбират „сила на равновесие“, онази сила, която сгъстява материята, пази я от разлагане и дава условия, за да може по-висшите сили в света да работят. Когато имате сол в себе си, ще бъдете здрави хора със здраво сърце и тяло. Съсредоточете мисълта си върху солта, към този елемент на равновесие и повдигане, и постарайте се да го схванете. Този елемент индусите го наричат „прана“, т.е. сила, която носи живот в себе си.“ (Петър Дънов, 25 март 1917 г.).

Доказано е, че човешкото здраве е в пряка зависимост от водно-солевия и алкално-киселинния баланс, които се поддържат от специфичното съотношение между водата, солта и йоните на калия, калция и магнезия. Съотношението на тези минерали в кръвта на човека е сходно със съотношението им в океаните. Произхождайки от праисторическия океан, хималайската сол се състои от 98-99% натриев хлорид и голям брой минерали, включително калий, калций и магнезий.
 
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар